Kindje(s) geboren? Gefeliciteerd! Dit leuke nieuws wil je natuurlijk snel delen met je familie en vrienden door het versturen van een geboortekaartje. Maar hoe worden geboortekaartjes eigenlijk gemaakt?
Een geboortekaartje begint natuurlijk met het ontwerpen ervan. Voordat je gaat vormgeven, is het van belang om voor jezelf even na te gaan of je een gevouwen of ongevouwen kaartje wilt. Met een gevouwen kaartje heb je namelijk een extra zijde voor een tekstje of een afbeelding. In onze ontwerptool bieden we een aantal ontwerpen aan die je eenvoudig kunt aanpassen. Ben je zelf vormgever of laat je je kaartje liever vormgeven? Dan kun je op onze site eenvoudig je geboortekaartje uploaden.
Als het drukbestand van je geboortekaartje is goedgekeurd door onze afdeling dtp, dan wordt het doorgestuurd naar onze drukpersen. De pers drukt zoveel mogelijk ontwerpen op één drukvel. Dit noemen we ook wel verzameldruk. Door deze drukmethode besparen we papier én tijd. Een win-winsituatie dus. Als jouw gewenste oplage is gedrukt, brengt de drukker alle drukvellen met daarop jouw kaartjes naar de snijders.
Onze snijders zorgen ervoor dat je geboortekaartjes in het juiste formaat worden gesneden. Heb je gekozen voor een extra afwerking? Dan gaat deze door naar de volgende afdeling. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je kaartjes af te laten werken met een UV lak hoogglans. Heb je liever een matte look? Ook dat is mogelijk! Als je voor een gevouwen kaartje hebt gekozen, gaan de kaartjes door naar de laatste machine: de rilmachine. Deze machine perst op de plaats waar de vouw moet komen een ril, zodat het papier niet 'breekt' na het vouwen. Als alle kaartjes gevouwen zijn, komen ze met de post jouw kant op. Versturen maar!
Wil je meer weten over onze eigen productie? In ons vorige blog vertelt Dennis hoe flessenhangers worden gemaakt!
Tags: geboortekaartjes, ontwerpen